Light: A Beautiful Day in the Neighbourhood

Drama natočené roku 2019 americkou režisérkou Marielle Hellerovou na motivy skutečného přátelství mezi Fredem Rogersem (Tom Hanks) a žurnalistou Tomem Judonem (Matthew Rhys).

Lloyd Vogel je investigativní novinář a čerstvý držitel ceny za nejlepší článek. Daří se mu nejen v kariérním, ale i osobním životě – má krásnou ženu, dítě, byt v New Yorku. Málokdo však ví, že jeho minulost, zejména pak dětství, rozhodně nebyla procházkou růžovým sadem. Otec Jerry jej spolu se sourozenci opustil poté, co lékaři manželce diagnostikovali rakovinu, a děti tak musely samy pečovat o umírající matku. V tom, že se přes chmurnou historii nemůže nikdy zcela přenést, ho jen utvrdí setkání s otcem na sestřině svatbě, která skončí kvůli jejich potyčce fiaskem. Lloyd je přesvědčen, že nebude nikdy schopen Jerrymu odpustit.

Aby toho nebylo málo, redakce ho pověří sepsáním rozhovoru s Fredem Rogersem, moderátorem animovaného pořadu pro děti odehrávajícího se ve fiktivním městečku Neighbourhood. Nejdříve k úkolu přistupuje skepticky a snaží se z něj vymluvit, protože v Rogersovi vidí pouze podivínského baviče, který si z nepochopitelného důvodu získal srdce nejen amerických dětí, ale i mnoha dospělých. Šéfredaktorka časopisu je však neúprosná a Lloyd musí vyrazit do Pittsburghu, aby se s televizní hvězdou setkal tváří v tvář.

Příběh setkání dvou mužů ze zcela rozdílných světů ukazuje, že první dojem nemusí být zároveň tím finálním, a že nás v těžkých chvílích občas podrží lidé, od kterých bychom to čekali nejméně. Filmu nechybí dávka napětí, lehký humor ani zamýšlení se nad životními otázkami. Tom Hanks získal za roli Freda Rogerse nominaci na Zlatý glóbus.

Přidat komentář